Akupunktur/Akupressur

Historia

Akupunktur har använts i Kina i flera tusen år som smärtlindring och botemedel för alla typer av sjukdomar. Metoden går ut på att stimulera energin i de olika energibanor som går kors och tvärs genom kroppen. Enligt den traditionella kinesiska läran beror sjukdomar och problem på att det är för mycket eller för lite energi i någon av de olika banorna (meridianerna). Genom att stimulera den meridian som är i obalans kommer kroppen att kunna läka sig själv. Stimuleringen görs med nålar i de akupunkturpunkter som finns längs meridianerna.

I väst har akupunkturen först på senare tid accepterats inom humanvården och då främst som smärtlindring. Från 1993 har bestämmelserna ändrats och akupunktur får användas till andra tillstånd än smärta. T ex vid allergier, rökavvänjning etc. Det finns 12 huvudmeridianer varav 10 är kopplade till inre organ. Man kan påverka såväl muskulaturen lokalt som de inre organen i kroppen med hjälp av akupunktur. Akupunkturpunkterna stimuleras med tunna nålar som sticks in i huden. Man kan ge extra stimulering genom att vrida eller skaka på nålarna.

Hur fungerar akupunktur?

När man sticker in akupunkturnålen igenom huden stimuleras kroppen till att börja producera en del ämnen. Endorfin är ett sådant ämne, som är kroppens eget smärtstillande "morfin". Det finns flera sådana kemiska ämnen som börjar produceras vid nålretningen. Endorfin reglerar även blodtrycket och reflexer till tarmar, lungor och urinblåsa. Det gör att kroppens funktioner normaliseras Ð balansen återställs i kroppen. Ett annat ämne som också börjar produceras vid akupunkturbehandling är Oxytocin, som har en lugnande effekt.

Akupunkturbehandlingen stimulerar också immunförsvaret. Under några timmar efter behandlingen producerar kroppen extra mycket vita blodkroppar, vilket gör att en inflammation/infektion kan läka ut snabbare.

Det finns ingen västerländsk förklaring på vad meridiansystemet är, men det ger inget resultat att behandla med akupunktur utanför meridianerna och dess punkter. Enligt Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) löper vår livsenergi i dessa meridianer och när det är obalans någonstans i kroppen påverkar man energiflödet med hjälp av akupunkturnålarna och flödet normaliseras och eventuella fysiska åkommor läker ut.

Hur påverkas man av akupunktur?

Det är inte en helt bekväm behandlingsmetod, man kan känna obehag när nålarna sticks in i kroppen och man får qi-känsla (kan kännas som en liten enkelstöt). Men när väl nålarna är på plats så slappnar man av och många somnar nästan.

Vissa människor kan bli väldigt trötta efter behandlingen. Andra kan bli jättepigga och studsar glatt ut från behandlingsrummet. Man kan även få en förstagångsreaktion där ilska, gråt eller värk bara bryter ut utan anledning. Någon kan reagera med feber och blodsockerfall men det är ganska ovanligt. För säkerhets skull börjar man alltid med väldigt korta behandlingar när det är en som aldrig fått akupunktur förut. Dessutom bör man använda så få nålar som möjligt för att ytterligare minska risken för reaktioner.

Exempel på tillstånd som kan behandlas med akupunktur

 • Smärta i nacke, axlar och rygg
 • Ledbesvär
 • Huvudvärk
 • Stress
 • Mag- och tarmbesvär
 • Övergångsbesvär
 • Trötthet, sömnbesvär
 • Hudproblem och allergier
 • Förstoppning och diarré
 • Migrän
 • PMS och mensproblem
 • Ödem
 • Depression och oro